Pesterzsébeti-erdő

A fővárosi közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete városi erdők fejlesztése a zöldhiányos, pesti kerületekben. Három lehetséges helyszínt jelöltünk ki, a Rákoscsabai-erdőt, a Pesterzsébeti-erdőt és a Rákoskerti-erdőt, melyek közül kettőn tud a fejlesztés megvalósulni a költségkeretből, de később a harmadikra is lehetőség nyílhat. 

Javaslataidat elmondhattad, leírhattad vagy akár lerajzolhattad a helyszínekre kihelyezett táblákon, itt a honlapon, vagy a helyszíni workshopjainkon is.

"
A Fővárosi Önkormányzat a lakossági visszajelzések alapján úgy döntött, hogy a Pesterzsébeti-erdőben az erdősítési programot megvalósítja!

A tervek kidolgozását és véglegesítését követően a megvalósítás 2022 negyedik negyedévében várható. Erdészeti facsemeték telepítésével természetes jellegű, pihenési funkciókra is alkalmas erdőt fogunk kialakítani itt a lakossági visszajelzések figyelembevételével.

Ha követni szeretnéd a projekt alakulását, akkor a Hírek fülre kattintva tájékozódhatsz!


HELY
XXIII. kerület, Pesterzsébeti-erdő
(239 szavazat)
Szavazok

Kártyaszám:
Születési év:
Másik kártyával szeretnék szavazni
2022/04/07 - 10:24

Vargatelep színvonalát nagyban n ő velő beruházás lenne, osszekotve ujteleppel nem csak rekreációs célt teljesítene, hanem hasznos lenne az ittlakóknak az átjárhatóság gyalog vagy kerékpárral! Pl iskola, vagy bevásárlás. Jelenleg ehez át kell menni egy másik kerületbe buszal vagy gyalog, majd onnan vissza! Az erdő terület rendezése az ittlakóknak nagyon fontos lenne, ha sétáló ösvények padok lennének kiépítve, talán az önkormányzat is nagyobb figyelmet szentelnek a kitisztítására, akár civil összefogással is!

Válasz

2022/04/07 - 10:46

Rengeteget jelentene, ha a pesterzsébeti erdőt sikerülne lakosságbarátabbá, átjárhatóvá tenni. Sokat járunk ide, de mivel nincs kiépített része, így rengeteg lehetőség veszik el. Szuper lenne, ha bringával átjárhatóvá tennék, hiszen hatalmas kerülőt kell tenni, ha az ember át szeretne menni Újtelepre. Nagyon örülnék néhány szemetes kukának, kiépített sétautaknak, padoknak, a környezetet a látogatókkal megismertető tábláknak is (Vannak itt nyulak, őzek, rókák, mókusok, sünik, és sok egyéb állat). Jelentős potenciál van ebben az erdőrészben, csak sajnos nincs ez kihasználva. Szívesen részt vennék tevőlegesen is ezen célok megvalósításàban.

Válasz

2022/04/07 - 11:25

A területen az elmúlt években folyamatosan csökkent a lakóknak elérhető zöldterület a beépítéseknek köszönhetően, ami az elmúlt egy évben különösen drasztikussá vált: a Lidl mögötti terület szinte egészen már teljesen fel lett parcellázva, a fákat kivágták és tömbházak épülnek egészen közel egymáshoz, míg a zöldterület rendezéséről, fák és növények ültetéséről egyelőre nem látunk semmilyen tevékenységet, így őszintén aggódunk amiatt, hogy jelentősen csökkenni fog az elérhető, mindenki számára élvezhető zöldterület nagysága, így a mi életminőségünk is. Ezen sokat tudna segíteni, hogy ha már ezeket a területeket nem lehetett megmenteni a beépítéstől, akkor cserébe az erdős területet úgy alakítsuk ki, hogy azt jobban és többen tudják élvezni, ezzel pótolva azt, amit a lakosok elveszítettek. Az erdőben kifejezetten szükség lenne tudatos tájrendezésre (jelenleg a sok növény elnyomja egymást, nem tudnak a fák megerősödni, vannak illegális szemét lerakók is), erdei utak és szemetesek kialakítására, illetve mi nagyon szívesen látnánk egy zárt, árnyas kutyafuttatót is, amiből nagy hiány van a környéken. Az említett új lakóépületeknek rengeteg lakosa lesz, viszont általában nem lesz kertjük, így a már eleve nagy számosságú kutyatartókkal kiegészülve úgy gondolom nagy kereslet lenne erre, illetve a nem kutyások számára is üdvös lenne, hogy ez egy távolabbi, őket nem zavaró területen tudna megvalósulni. Tovább gondolva ez akár egy olyan vonzó tényező is lehetne, ami egyediségéből adódóan másokat is ide vonzana és megismertetné őket az erdővel, hiszen jelenleg ilyen erdei kutyafuttatóról nem tudunk a fővárosban.

Válasz

2022/04/07 - 16:01

Nagyon jó lenne, ha mielőbb megvalósulna ! Mivel, az így kialakításra kerülő, tisztább, szebb, élhetőbb, szerethetőbb környezet mindenképpen örömteli dolog ! Mindezen túl, a Vargatelep, sajnos mondhatni, hogy eléggé le van maradva, mind infrastruktúra, mind egyéb tekintetben. Az lévő erdő, igazi kincs, de sajnos ebben az elhanyagolt állapotában nem igazán élvezhető, kivéve a csodás levegő tisztító tulajdonságát! Sok esetbe inkább veszélyt jelentő, az ismeretlen, sok jót nem sejtető előélettel rendelkező, oda beköltöző, táborozó emberek csoportjai miatt. Igazán itt lenne az ideje, ennek a csodának a az itteni lakosok örömére, feltöltődésére, az Erzsébeten lévő bevásárló helyek könnyebb megközelíthetősére, sétára sportolásra- esetleg egy egyszerű foci, kosár-röplabda pálya kialakítására-, illő környezetben, jó levegőn történő pihenésre történő alkalmassá tételére !!!!

Válasz

2022/04/08 - 12:38

Ötletnek jónak látom nagyon, hisz rengeteg a beteg fa, így azoknak a helyére van lehetőség új kreatív dolgozkat építeni/megvalósítani. Szerintem egy gyalogos és kerékpár út a Varga telep és Újtelep összekötésére első körben hasznos lenne, de a meglévő játszótér bővítését hozzátenni, valamint padokkal ellátott parkosítás is jó lenne. Kisebb fa bódéknak bérlemény (büfé, kürtöskalács) vagy hasonlóknak a kialakítása is feldobná nem csak Varga telepet de Soroksárt is. Ami akár idővel nagyobb életet hozna kis kerületünkbe.

Válasz

2022/04/09 - 11:31

Tisztelt Cím! Régóta várunk már valamilyen lépésre a pesterzsébeti erdővel kapcsolatban és nagyon megörültünk a hírnek, de a cikket elolvasva sajnos mégsem erről van szó! A 23. kerület nem Pesterzsébet. Nekünk az "erdő" az un. "kiserdő" a patakkal ami a Kakasdombtól kezdődik és megy ki egészen a Szentlőrinci útig, középen - a kórház mögött - kettéválasztja egy út a területet a Dallas kút-Hajléktalan melegedő-Lovarda-Tesco vonalán. A kertváros összes lakója - különös tekintettel a lakótelepre és a környező utcákara - ide jár sétálni, sportolni, kutyát sétáltatni és minden nap vágyakozva állapítjuk meg, hogy milyen jó lenne fejleszteni a területet,az erdő folyamatos rendben tartásával, szemetesek kihelyezésével a sétautak mentén, parkosítással, fák ültetésével és gondozásával. A patak is egy sarkalatos pontja a területnek, tele van szeméttel, csatorna szagot áraszt, sajnálatos módon egy évben egyszer kiírtják a nádat - legutóbb leljesen az utölsó szálig letarolták - kiírtva ezzel az élővilágot, pedig egy szürke gém is rendszeres látogatója a pataknak élelemszerzés céljából, nincs már annyi béka mint néhány évvel ezelőtt, amikor még kis halakat is lehetett látni úszkálni benne. Úgy hallottam,hogy nád kaszálás közben megöltek egy kacsát is... Értelmetlenül nem kell "rendezkedni" nagyobb kárt okozva ezzel mint hasznot, építő jellegű változásokat szeretnénk! Gazdagabb élővilágot a patakba,- ehhez csak a hordalékot és a szemetet kell rendszeresen eltávolítani - erdei sétányt padokkal, pihenőkkel, szemetesekkel - ahogy az kb 40 évvel ezelőtt volt, amikor még kis akadály pályák is tarkították az ösvényt a gyerekek örömére. Van 1-2 tisztás tűzrakóhellyel, ami szintén siralmas állapotban van. Ha már ebben a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kertvárosban lakhatunk, ahol van nagy tér, zöld övezet, nagyon nagyon szeretnénk, ha élhető(bb) lenne mindenki számára!

Válasz

2022/04/09 - 16:53

Nagyon-nagyon jó lenne végre egy kulturált erzsébeti-soroksári erdő, átszelő bicikliúttal (holland példára), kis tóval (állatvilág érdekében), padokkal, rendszeresen ürített szemetskukákkal, kutyfuttatóval, új fákkal, bokrokkal. Tanösvény is lehetne, kültéri edzőpark is akár.
Rendszeres szemétszedéssel!! És valahogy az illegális szemétlerakók eltántorításával. Felháborító, hogy a magyar erdőket elönti a szemét.

Válasz

2022/04/12 - 14:54

Személy szerint nagyon örülök, ha az erdő fejlesztése megvalósul. Az erdő összeköti a kerület két, egymástól elkülönülő egységét, ezáltal minden eddiginél kellemesebb körülmények között lehetne átjárni a két településrész között. Biciklivel és gyalogosan is eljuthatnának a vargatelepiek a Sportcsarnokba, ill. Soroksár Újtelep bármely szolgáltatását is könnyebben igénybe tudnák venni (LIDL, gyógyszertár, orvosi rendelő, posta, stb.) Egyúttal kiváló lehetőséget kapnának arra, hogy szép körülmények között sétáljanak, sportoljanak, a pihenőpadokon beszélgessenek. Komoly hiányt pótolna, ha ez a beruházás megvalósulna!

Válasz