Az Óbudai-sziget jövőképe

Elkészült az Óbudai-sziget stratégia terve!

Az Óbudai-sziget stratégiával kapcsolatos lakossági visszajelzések, illetve a III. kerületi önkormányzattól kapott vélemények figyelembevételével elkészítettük a stratégia terv 2. körös véleményezését követő változatát. A fontosabb módosítások az előző változathoz képest a következők:  

  •  A K-híd felújítását, szélesítését javasolja a terv, de nem a nagyobb autóforgalom áteresztése, hanem hangsúlyozottan a gyalogos- és kerékpáros forgalom kiszolgálása érdekében.
  • Hangsúlyosan szerepeltetjük a sziget belső úthálózatának forgalomcsillapítási feladatát
  • A szigeten lévő játszótér felújítási feladata a terv egyik legfontosabb prioritása
  • Kikerült a tervből az  északi területrészre korábban betervezett illemhely/fogadóépület.
  • Az Eurovelo nyomvonala kapcsán több lehetséges nyomvonalváltozatot jelzünk. Stratégiai célnak tekintjük, hogy akár a szigeten kívül vezetve, de a kerékpáros kapcsolatot észak-déli irányban mindenképpen biztosítani kell.
  • Az átdolgozásnak követően szerepeltetjük a „varjúbiztos”, fedett kukák kihelyezésének feladatát.
  • A terv célja az északi területen a természetközeli állapot megőrzése és javítása, újabb rekreációs funkciókat erre a részre nem javasol a stratégia.

Fontos tudni, hogy  a stratégiai terv még nem a konkrét, részletesen kidolgozott fejlesztési elképzeléseket meghatározó tervezési fázis része. A funkciósémán bemutatott beavatkozási javaslatok csak lehetséges projektelemekként szerepelnek a tervben. A további tervezés és a területhasználókkal való egyeztetések során, a fejlesztésre rendelkezésre álló források függvényében lesz feladat kiválasztani a „menüből”, hogy ténylegesen mire van szükség, és a szükséges beavatkozások hol és milyen módon valósíthatók meg.

A terv az alábbi linkeken ismerhető meg.