Vérmező zöldfelületeinek megújítása

A Vérmező Budapest egyik legnagyobb közparkja. Elhelyezkedése, arányai, növényállománya igazi természeti kinccsé emelte a város szívében.
A Fővárosi Önkormányzat kiemelt szerepet szán a Vérmezőnek a város zöldebbé és élhetőbbé tételében, hiszen ez a park is része a budai parktengelynek, amit erősíteni, bővíteni, fejleszteni kell. Hogy ez hogyan történjen, azt a város lakóival együttműködve szeretné meghatározni az önkormányzat.
"
2021-ben elkészült a Vérmező stratégiai terve, most pedig már a részletes tervek készülnek!
A 2021. tavaszán elérhető kérdőívet (aminek eredményei a KÉRDŐÍV gombra kattintva ismerhetők meg) 854-en töltötték ki. Ennek válaszait figyelembe véve készült el a stratégiai terv, melyet 2021. szeptember 1-én fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. 2022 őszén a részletes tervezéssel folytatódott a munka, amibe szintén be tudtak kapcsolódni a park használói a közösségi tervezési alkalmakon keresztül.
HELY
Budapest I., Vérmező
(46 szavazat)
Szavazok

Kártyaszám:
Születési év:
Másik kártyával szeretnék szavazni
2021/04/29 - 15:29

A Magyar Jakobinusok Tere - Kék Golyó utca felől érkezve én mindenképp örülnék, ha a 17/59/61 villamosok megállójából a zebra folytatódna a Krisztina Körút mentén a Déli pályaudvar előtti járdaszigetre, onnan meg esetleg a Vagon étteremhez, a lámpaciklusok bőven lehetővé tennék (most is egy csomóan mennek át az Alkotás úton, amikor piros a Széll Kálmán Tér felé haladó autóknak, fölöslegesen akadályozza ezt a megálló korlátja)

2021/07/03 - 08:37

Vérmező gyalogos és kerékpáros megközelítésének javítása szerepel az egyeztetési dokumentum projektjavaslatai között. A kapcsolatok fejlesztése részletes, a környező úthálózat forgalomtechnikai fejlesztési tervezés részeként megvalósuló továbbtervezést igényel. https://rdt.budapest.hu/dialogs/vermezo-zoldfeluleteinek-megujitasa/blog_posts/julius-5-ig-velemenyezheto-a-strategiai-terv

Válasz

2021/05/03 - 10:42

Mesze a legfontosabb a park kivilágítása lenne: egészen megváltoztatné a környék hangulatát

2021/07/03 - 08:23

A stratégia terv dokumentáció egyeztetési anyaga tartalmazza ezt a projektet.

Válasz

2021/07/01 - 09:12

Fiatal kortárs képzőművészek installációit tudnám elképzelni a parkban, teret adva időszakos szabadtéri kiállításoknak, amivel egyszerre nyílna lehetőség a pályakezdő alkotóknak a bemutatkozásra és a legaktuálisabb eseményekre való reflektálásra - ezzel is fejlesztve a társadalmi érzékenységet és a kultúrális kommunikáció értelmezési tartományát. Üdv, Nóri

2021/07/03 - 08:29

A stratégia munkaközi anyagában a jövőképben szerepel, hogy kulturális, szabadidős rendezvényeknek helyet biztosít a park. Természetesen a zöldfelületek védelmi szempontjait prioritásként kezelve. https://rdt.budapest.hu/dialogs/vermezo-zoldfeluleteinek-megujitasa/blog_posts/julius-5-ig-velemenyezheto-a-strategiai-terv

Válasz

2022/09/30 - 12:03

Megnéztem az első fórum összefoglalóját. Ezekre lehet online reagálni? Vagy az egész tervezés csak személyesen fog futni? Remélem lesz lehetőség azoknak is kifejteni a véleményét akik nem tudnak elmenni a meghirdetett alkalmakra.

Itt is azért előjön, hogy bizonyos csoportok teljesen máshogy látják a képet, mint mások. Elég csak az összefoglaló 2. oldalát megnézni.
- Nagy szabad „kutyafuttató” – elfogadott! Saját kutyás közösség (fb csoport), nincs
parkhasználati konfliktus
- Van dedikált pihenőrész (kutyások nem tartják be).
És ez így egymás után. Ezek egymásnak ellentmondó állítások. Vagy a kutyások hazudnak vagy aki szerint a kutyások nem tartják be a szabályokat. Ez az ellentmondás a helyszínen rendezésre került? Nekem is az a tapasztalatom, hogy a kutyások egyszerűen nem veszik konfliktusszámba a konfliktust, mert vagy nem figyelnek rá, vagy már nincsenek ott. Pl.: kutyaszarba lépés az egyértelmű kutyás konfliktus. Ha olyan emberhez rohangál a kutya aki nem szeretné, vagy emiatt lassabban kell a bringásnak menni, az is konfliktus.

Itt is arra lenne szükség, hogy ki legyen jelölve egy rész (nem feltétlenül zárt), ahol szabadon futkározhatnak a kutyák, de ahol nem ez a helyzet, be kell tartatni a póráz használatát.

A piros padokkal nem az a baj, hogy piros, az a ciki ha valaki cikinek gondolja. A probléma az állapotuk inkább. A lényeg, hogy kényelmes-e és le mer-e ülni rá az ember.

Jó lenne, ha az utak nem lennének lebetonozva.
Nem szükséges a park bekamerázásra. Elég ránézni a bűnügyi térképre. A déli pályaudvar ahol történik valami. Felesleges beruházás lenne, azt a pénzt másra is lehetne költeni.
Közvilágítás „fejlesztését” nem támogatom, ha az több közvilágítást jelent. Szerepel is az összefoglalóban, hogy természet pótléknak használják az emberek. A természet nincs kivilágítva. Vannak a parkban olyan részek ahol van lámpa, aki azt szereti az arrafelé menjen. Ha a fejlesztés tényleg fejlesztés, tehát parkhoz illő, Gellérthegy szerű színhőmérsékletű világítást, késő éjszakai lekapcsolást, nem óriás lument, tehát igazi fejlesztést jelent, akkor támogatom.

2022/11/22 - 14:13

Köszönjük javaslatait és véleményét. A tervezők részére továbbítjuk a november végéig erre a honlapra érkező véleményeket, így az Önét is.
Természetesnek tartjuk, hogy az egyeztetések során eltérő, esetenként ellentmondó vélemények is megfogalmazódnak. A koncepcióterveket több változatban készítjük el, ezzel bemutatva az eltérő, ütköző javaslatokat és feloldásuk lehetőségév, vagy ha ilyen nincs a döntési pontokat. Az elkészült koncepcióterveket jövő év első felében tervezzük bemutatni véleményezésre.

Válasz