Megújul a Gellért-hegyi közpark


"Turistabuszok helyett sikló? Terepfutókör, tanösvény, kutyafuttató, vendéglátóhely? Esetleg ezek mind egyszerre?"...

Ezekkel a szavakkal indult 2020 augusztusában a közös gondolkodás a Gellért-hegy jövőjéről. Majdnem 6 ezren töltötték ki a kérdőívet, és sokan vettek részt az ezt követő partnerségi találkozókon is, illetve véleményezték az előzőek alapján elkészült tervezetet. Mindezeket figyelembe véve 2021 tavaszára elkészült a stratégiai terv.
"
Olvassa el az elkészült stratégiai tervet, és ismerje meg a Gellért-hegyi közpark jövőtervét!
Köszönjük mindazok munkáját, akik bekapcsolódtak a tervezésbe!


HELY
Gellért-hegyi közpark
(120 szavazat)
Szavazok
2020/08/19 - 12:51

Akkor a Hűvösvölgy-Óbuda kapcsolatot is drótvasúttal kellene megoldani a Virágosnyereg védett kiránduló területén kialakított hegyi állomással. Ráadásul egy tömegközlekedéssel ne rendelkező városrész problémájára is megoldás lenne egyben: https://www.facebook.com/groups/777304105743609/permalink/1584010691739609/
Európa és a világ már felismerte a tömegközlekedésben is jelentős potenciálját a drótvasutaknak: https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=stadtseilbahn&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwjY3b7Qi6frAhVP-yoKHSpQA5oQsAR6BAgKEAE&biw=1058&bih=508

Válasz

2020/08/20 - 04:13

A siklónál talán még jobb és fenntarthatóbb is, a László Péter Siklósi által felvetett drótkötél/lanovka ötlete. Emellett bár ez távlati terv, érdemes lenne a kisföldalattit elvezetni a várkerten keresztül a Tabánig.

Válasz

2020/08/20 - 10:29

Én ilyen sok szöveget elvből nem olvasok el! DE szerintem adjuk el! Kevesebb lesz vele a baj....

Válasz

2020/08/20 - 10:57

Érdeklődni szeretnék, hogy a kutyafuttatással kapcsolatos kérdésnél miért távolították el az egyik válaszlehetőséget?

Válasz

2020/08/20 - 11:10

Illetve az erre a kérdésre adott válaszom, mint “egyéb lehetőség” miért is nem látszik a kiértékelés után?
Természetesen a kitöltött adatokról készült fényképes dokumentáció amennyiben ellenőrizni szeretnék a programban megbújó “bug”-ot, ezeket rendelkezésükre tudom bocsátani.

Válasz

2020/08/20 - 11:46

Fel kell újítani a jelenlegi eszközöket, utcabútorokat és tereptárgyakat. Vendéglátó funkciók helyett modern büféautomatákat kellene telepíteni. A Citadellában egy NER-mentes kulturális funkcót kell létrehozni. A siklóépítést pedig a lehető legkisebb fapusztítással megoldani.

Válasz

2020/08/20 - 12:30

Kedves @Zoltán Horti, köszönjük, hogy felhívta figyelmünket a hibára! A válaszopció ismét elérhető, bár az eredménynézeten a számolása újrakezdődött. Az összesítéskor természetesen figyelembe fogjuk venni a korábbi válaszokat is, illetve azokat is, akik ezt az opciót írták be az "egyebek" közé. (Az "egyéb" válaszok számát technikai okokból nem listázzuk ki jelenleg, de az ezzel kapcsolatos fejlesztésünk már folyamatban van. A hattéradatbázisban természetesen ezek is mind megvannak, és az összesítéskor minden választ elolvasunk, kategorizálunk. Az eredményeket ezzel együtt mutatjuk majd be.)

Válasz

2020/08/20 - 12:50

Az igen fantátiadús tervek megvalósítása jelen kondíciók mellett nélkülözi a realitást.
Egyenlőre be kellene érni a járófelüeletek felújításával, a hegy növényzetének rendszeres gondozásával. Pusztán maga a szemét rendszeres elhordása is nagy dolog lenne,
amihez még önkéntesek adnák magukat... Azt gondoltam, hogy egy magát zöldnek hirdető önkormányzat evidenciában tartja ezt, de a tervekből az jön le, hogy itt is a biznisz a prioritás...

Válasz

2020/08/20 - 13:25

A Minerva u 13. hátsó kertje határán eldugott Minerva Istennőt formázó szobrot közkinccsé kellene tenni. Javasolt hely: a Minerva utca 5. alatti közterületen csodásan ékesítené a névadó saját utcáját.

Válasz

2020/08/20 - 13:54

A terveket hol lehet megnézni?

Válasz

2020/08/20 - 15:57

Az első és legfontosabb dolog a turisztikai felhasználás szempontjából az lenne, ha a Főkert lehetővé tenné, hogy egyáltalán ki lehessen látni a Gellérthegyről. Jelenleg csak néhány "szűk résen át" lehet élvezni a kilátást a városra.
Második, hogy a hegy oldalában található (Dunai oldalon, Erzsébet-híd magasságában található) panoráma-sétány szintén újra értelmet kapjon - azaz a vadon elburjánzott vegetációt kicsit gondozni kéne a kilátás érdekében, valamint nem ártana némi szanálás. Ha már nem dzsungel fogadja a látogatót, nincsenek bokatorő lépcsőfokok, stb, talán már sötétedéskor is lehetne használni. Jelenleg senkinek nem ajánlatos.
Számos fotó létezik a múltból - 20-as, 40-es, 70-es évekből - ahol lehet látni, hogy milyen is lehetne a Gellért-hegy, ha gondoznák.
Ezek olyan javaslatok, amiket a nagy "sikló-beruházástól" függetlenül meg lehetne (KELLENE) valósítani. Már csak azért is mert hiába visz fel a sikló/libegő/kabin sok érdeklődőt, ha azok nem fognak látni semmit, illetve csak korlátozottan a városból!
Szintén nem mellékes szempont, hogy jelenleg a látogatók anyagcseréjéből fakadó szükségleteinek kielégítése jelenleg igencsak hiányos. Ennek megfelelően ezek nyoma hamar felfedezhető az első bokrok/fák környékén. Főleg a már említett panoráma-út környékén.
Idegenvezetőként szinte napi rendszerességgel jártam arra, nappal, este és éjjel.
A felvonóval kapcsolatban ajánlom, hogy a döntéshozók látogassanak el jónéhány létesítményhez, legyen az kötélpályás vagy fixpályás megoldás.
Jelenlegi munkatapasztalataim alapján egy a siklóhoz hasonló megoldás a szerkezet rendszeréből adódóan nagy sorokat és hosszú várakozási időt jelent - lásd a Buda vári siklót is.
Üdvözlettel, Sarkadi Gábor

Válasz

2020/08/20 - 18:02

Jobb ötletem van! Turistabuszokat kitiltani, és a repülőtéri buszhoz (100E) hasonlóan menetrendszerűen mehetnének fel a hegyre az elektromos buszok külön díj ellenében. Nincs fakivágás, nincs kipufogógáz, nincs kilátásromlás, nincs presztízsberuházás. Kicsit elegem van már, hogy minden beruházást a turistáknak építünk. Kit érdekel, hogy 60 éves kínai nagymama hogyan jut fel?! Engem az érdekel, hogy élhető legyen az a város, ahol lakom. Városligeti beépítés dettó, ami bevallottan szintén a turistáknak épül, dehát ez egy ilyen város, ahol a külföldi előbbre való...

Válasz

2020/08/20 - 19:38

Egyetértek Gipsz Jakab hozzászólásával. Legyenek kitiltva a turistabuszok és elektromos buszok vigyék fel a látogatókat a Citadellához. Nem kell fakivágás és milliárdok felesleges elköltése siklóra. Az így megmaradó pénz töredékéből a meglévő szolgáltatások, infrastruktúra és természeti környezet nagyon átgondolt és színvonalas felújítása, karbantartása, folyamatos gondozása megoldható. Felesleges további szolgáltatással bővíteni ezt a területet, mert ezzel és a látogatottság fokozásával éppen a lényeg vész el, a természet, a nyugalom, a pihenés lehetősége. Fontos viszont illemhelyek létesítése, hogy kulturáltan, hosszabb időt is el tudjanak tölteni a látogatók. Nem kellenek bulizóhelyek és vásári mutatványok erre a panoráma miatt kivételes adottságú pihenőhelyre. A Citadella épületében tudok csak elképzelni kulturális funkciót.

Válasz

2020/08/20 - 21:38

Üdvözlet!Kitöltöttem a kérdőívet, mire a végén valami hibát jelzett, ezért itt is jeleznék pár dolgot. Nagyon szuper helyek vannak a Hegyen, közel van, sokféle növény stb. Senkit sem furikáztatnék fel, aki látni szeretné a kilátást, szépen küzdjön meg a sétával. De a lépcső a térdnek nagyon megterhelő.Helyette síkabb, környezetbarát utakat képzelnék. Több helyre kellene ivókút. A mobil wc- cikik, büdösek és igénytelenek.Megépített kultúrált mosdók kellenének. Sportolás, és beszélgetés céljából szoktam oda járni heti több alkalommal. A kutyákat ne zárják be. Hadd szaladgáljanak. 100-ból egyszer találkoztam nem jól kezelt ölebbel. A sikló drága és túl nagy áldozattal jár. Rengeteg busz van ott, kétlem, hogy annyi embert fel tudna vinni.A buszok is lehetnének lent valahol. Az éjszakai világítás gyakorlatilag nincsen.Aki nem ismeri a hegyet, az eltéved. Semmiféle rendezvényt nem vinnék oda. A csendért járok oda, nem a zajért.

Válasz

2020/08/21 - 01:14

Nagyon nem szeretném, hogy ebből is egy ilyen műízű, mesterséges, agyonszabályozott 'park' legyen. Nagy divat ez mostanában és a Pekingből érkező kínai turistának még talán tetszik is. De ha helyi lakosként jársz oda napi rendszerességgel, akkor egy természetes közeget szeretnél látni, egy mini nemzetiparkot a betondzsungel mélyén, nem egy csilivili giccses borzalmat. Remélem megmarad olyannak a Gellért-hegy, amilyen eddig is volt. Csak legyen minden felújítva, mert már eléggé lepukkantak az utak és a játszóterek stb. A citadellában pedig tényleg jó lenne egy múzeum vagy galéria. Vendéglátóhelyet is a citadellában lenne érdemes kialakítani. Máshol nem látnék szívesen egy újabb éttermet/csárdát/kávézót/akármit.

Válasz

2020/08/21 - 06:07

Én érem, hogy a híres látványosságok fejlesztésre szorulnak, de miért kell egy már szép, zöld területet babrálni? Van rengeteg lepukkant része Budapestnek, sokkal hasznosabb lenne, ha azokból alkotnának valami szebbet, élhetőbbet. Szegény turista, miután megnézte a belvárost, ha egy kicsit is letéved a Hop On Hop Off buszok útvonaláról, már fordul is vissza... Ezeknek a pénzeknek sokkal jobb helye is lenne.

Válasz

2020/08/21 - 10:26

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY UPDATE: Újra láthatóak az eredmények is, köszönjük a türelmet! (És az informatikusainknak a hétvégi munkát :))

Válasz

2020/08/24 - 00:05

A vendéglátóhelyet szerintem azzal a feltétellel lehetne engedélyezni, hogy ne szóljon zene, legfeljebb élőben és kierősítés nélkül.
Koncertek is hasonló feltételekkel. Ne legyenek hangos bulik, nem kell a természet hangjait elnyomni.

Válasz

2020/08/24 - 14:29

Zöld Jóska
A hozzászólásokban nagyon sok értékes véleményt fogalmaztak meg. Az ott leírtakat is figyelembe véve javaslataim a következők:
- Rendbe kell rakni a Citadellát és közvetlen környékét kulturált látogató hellyel, vendéglátóipari létesítménnyel, kulturált illemhellyel.(Ez utóbbira szükség lenne más helyen is.)
- Rendbe kell rakni a sétautakon az elhasználódott lépcsőket, kijavítani az úthibákat.
- Az elburjánzott vegetációt rendezni kellene, biztosítva a nagyszerű panorámát.
- Rendszeresen ellenőrizni kellene a tisztaságot, renszeresen elszállítani a szemetet.
- A frekventáltabb helyekre térfigyelő kamerát kellene felszerelni a biztonság érdekében.
- Tekintettel a környéken lakókra a buszközlekedés nem zárható ki. Ezért speciális, Gellérthegy megjelölésű környezetkímélő (elektromos vagy komprimált földgázas) buszokat kellene üzemeltetni mindenki részére és minden más buszt kitiltani. ( Turista buszokat is.)
-A megfelelő gyakorisággal közlekedő környezetkímélő buszok mellett szükségtelenné válna a környezetet és panorámát csúfító , feltehetően nem olcsó sikló megvalósítása, amit semmiképpen nem javaslok. (Egyébként bekerülési költség, várható megtérülés bemutatása nélkül a véleményezés csak ábrándozás szintű lehet.)

Válasz

2020/08/24 - 16:55

Egyetértek azokkal a hozzászólókkal, akik szimplán (csöndes, környezetkímélő) elektromos buszokkal oldanák meg a dilemmát - ami jelenleg fantáziának tűnik, ugyanis amíg a Lánchíd biciklizhetővé tételére, vagy a főbb csomópontok ingyenes közvécével ellátására nincs szándék, nincs keret, addig egy ilyen költséges és hosszú kimenetelű projekt könnyen félrecsúszhat.

Válasz

2020/09/03 - 17:09

Sziasztok, a lenti siklóval kapcsolatos hozzászólók 90%-a ellenzi a tervet, a kérdőívben pedig a kitöltők óriási többsége támogatja. Megszólalna itt valaki a támogató és a nagyon támogató 3100 ember közül? Mik az érvek? Ugyan a sajtóban már kész tényként beszélnek a sikló megépítéséről, már a tendereket is kiírták, de én mág mindig nem értem, hogy Budapest panorámájának egyetlen zöld felületéről miért kell kiirtani a fákat. Az alagút ott lesz, ahol jelenleg a fák gyökerei vannak, tehát ott is ki kell vágni mindet, ahol a siklót a föld alatt vezetnék... Mi értelme ennek az egésznek?

Válasz

2020/09/24 - 23:27

Szűcs Anna véleményét megköszönve és figyelembe véve a következő szolgáltatások és építmények fejlesztését tartom sürgetően fontosnak a Gellért hegyen. Kérem, egészítsétek ki.
Rossz állapotú, környezetszennyező és zajos kirándulóbuszok tömege helyett más közlekedési megoldás. A parkolási helyzet javítása mellett a közlekedésbiztonságot is növelné az utcák egyirányúvá tétele. A beton és aszfalt járdák, a kőlépcsők elöregedtek, sérültek és balesetveszélyesek, felújításra várnak.
Zárt szeméttárolókra van szükség (a varjak a fedeles műanyagkukákat ki tudják nyitni és a szemetet szétszórják). Épített mosdók és WC-k helyreállítása, vagy újak építése is időszerű lenne (egy épített WC van a hegyen). Legalább a hegy felső és alsó részén ívókutakat kellene telepíteni
A játszóterek mellett (a Gellért szálló feletti játékainak javarésze leszerelve) a kamaszok és a sportolni vágyó felnőttek részére is szükséges lenne sporteszközök telepítése, illetve a hegyen keresztüli futópályát is sokan használnák. Kevés a pad, nincsenek sakkasztalok, szükség lenne a telepítésükre. Kulturált büfékre, fagylaltozóra is szükség lenne.

Válasz

2020/09/24 - 23:28

Szűcs Anna véleményét megköszönve és figyelembe véve a következő szolgáltatások és építmények fejlesztését tartom sürgetően fontosnak a Gellért hegyen. Kérem, egészítsétek ki.
Rossz állapotú, környezetszennyező és zajos kirándulóbuszok tömege helyett más közlekedési megoldás. A parkolási helyzet javítása mellett a közlekedésbiztonságot is növelné az utcák egyirányúvá tétele. A beton és aszfalt járdák, a kőlépcsők elöregedtek, sérültek és balesetveszélyesek, felújításra várnak.
Zárt szeméttárolókra van szükség (a varjak a fedeles műanyagkukákat ki tudják nyitni és a szemetet szétszórják). Épített mosdók és WC-k helyreállítása, vagy újak építése is időszerű lenne (egy épített WC van a hegyen). Legalább a hegy felső és alsó részén ívókutakat kellene telepíteni
A játszóterek mellett (a Gellért szálló feletti játékainak javarésze leszerelve) a kamaszok és a sportolni vágyó felnőttek részére is szükséges lenne sporteszközök telepítése, illetve a hegyen keresztüli futópályát is sokan használnák. Kevés a pad, nincsenek sakkasztalok, szükség lenne a telepítésükre. Kulturált büfékre, fagylaltozóra is szükség lenne.

Válasz

2020/09/28 - 18:48

A hegy értéke a gyönyörű kilátás... volt... amíg a gaz és a dzsumbuj el nem lepte. Nem gazolnak, nem metszik a fákat. Ápolatlan , elhanyagolt balkáni a terület. A gyönyörű Szabadság hidat már egyáltalán nem lehet látni.

Válasz

2020/10/01 - 08:47

Nem "építkezni" kéne első sorban, hanem:
Ingyenes nyilvános wc-k - szinte az egész hegy tele van szarva és hugyozva
Lerobbant ócska buszokkal nem engedni turistákat szállítani - pl helyszíni teszteléssel és büntetéssel
Néhány értelmes parkőr-t alkalmazni - akinek a dolga a szemét összeszedése
Ilyen és hasonló dolgok kellenek nem sikló meg földalatti, vendéglátóhely meg pláne nem.

Válasz

2020/10/02 - 18:50

Sajnos nem tudtam kitölteni a kérdőívet, mert (15-én) miután telefonról vagy fél órán át írtam a meglátásaimat és jegyzeteltem a térképre, egy bejövő hívással eltűnt minden :( nem kezdtem elölről, nem volt annyi időm.
Pedig jók a tervek, de sok hozzászólni valóm lett volna (végre egy alapos, értelmes kérdőív!)

Válasz

2020/10/02 - 18:50

Sajnos nem tudtam kitölteni a kérdőívet, mert (15-én) miután telefonról vagy fél órán át írtam a meglátásaimat és jegyzeteltem a térképre, egy bejövő hívással eltűnt minden :( nem kezdtem elölről, nem volt annyi időm.
Pedig jók a tervek, de sok hozzászólni valóm lett volna (végre egy alapos, értelmes kérdőív!)

Válasz

2020/10/03 - 17:25

talán legfontosabb javítani való szerintem a park nyugati „kapuja”, a Búsuló Juhász és a Füge bolt&kávézó közti rész gyalogosbaráttá tétele. sehol egy zebra, hogy átjussunk gyalog a park felé (vagy akár csak a játszótérre, zöldségeshez stb). száguldozó autók és buszok között kell reménykedve várni a kegyelmi pillanatot az átszaladásra

Válasz

2020/10/06 - 23:01

Sziasztok, összegyűjtöttem én is pár javaslatot: a) A mostani parkoló melletti konténer wc nagyon gyengus. Olaszországban, Caprin láttam mázas kerámiás belső kialakítású nagyvonalú illemhelyet. Egy WC is lehet iparművészeti remek és jó ország/város imázs…., pl. Zsolnay tetővel, stb. b) Valamelyik sétány mellett lehetne egy virágokat, gyógynövényeket bemutató rész (Magyarország virágai), Granadában, az Al Hambrában van egy ilyen, nagyon szép kert, szép kilátással. c) Futó lehetőségeket meghagyni. d) Gyalogos feljutás preferálása, akár időmérő webes aplikációval, emlék pólóval „én is feljutottam” szolgáltatásként. e) A jelenleg levizelt lépcsők rendszeres tisztítása, kamera, közvilágítás, közbiztonság, parkőr. e) Amit a Citadella környékén kapni lehessen, az Hungarikum, de legalább magyar márka, gyártmány legyen a sörtől, bortól, víztől az emléktárgyakig (pl. a Vörösmarty téri karácsonyi kézműves vásár színvonalán). f) Halk zene, magyar és világzene kínálattal. g) Kilátás biztosítása, fák megnyesése, ahol szükséges h) Dízel buszok kitiltása a Citadella bekötő útról, parkolóból, zajosak, büdösek. i) Célközönség: helyben lakók / budapestiek / kultúrára, természeti környezetre kíváncsi, igényes turisták / mozgás, sport. j) Inkább ezekre és ezek fenntartására költenék, mint siklóra. „Zöld” busz is jó ötlet.

Válasz

2021/05/07 - 13:25

Épp olvastam máshol, hogy régi, nagylombu fákat vágnak ki. Diszfak és rózsa lesz helyettük.
“Valódi zöldites.”
Ezután nincs több megjegyzésem.

Válasz