A Feneketlen-tavi közpark felújítása

A Főváros és Újbuda önkormányzatának fontos célkitűzése a Feneketlen-tavi Törőcsik Mari park, a XI. kerületiek közkedvelt pihenő- és rekreációs zöldterületének megújítása. Ebben az évben megindul a park teljes területét érintő koncepcióterv készítése, mely magába foglalja egy új fogadótér kialakítását is a park Villányi út felőli részén. Kisebb fejlesztési munkálatok azonban már korábban kezdetüket veszik. Ilyen lesz a régi hulladékgyűjtők cseréje szelektív és vegyes szemetesedényekre, egy illemhely létesítése, valamint elkezdődik a Feneketlen-tavi játszótér megújításának tervezése is.

"
Elsőként a Feneketlen-tavi játszótér megújításával kapcsolatban kérdezünk Téged. Gondolkozzunk, tervezzünk együtt!

Három módon is várjuk javaslataidat a játszótér megújításával kapcsolatban:

  • Gyere el 2023. június 29-én 16 órától 19 óráig tartó helyszíni workshopunkra!
  • Használd a helyszínen lévő tájékoztató táblát, rajzolj vagy írj nekünk a hátoldalára!
  • Küldd el javaslatodat itt a honlapon!

 

TERVEZZÜNK KÖZÖSEN!

HELY
XI. Budapest, Feneketlen-tavi Törőcsik Mari park
(17 szavazat)
Szavazok

Kártyaszám:
Születési év:
Másik kártyával szeretnék szavazni
2023/06/15 - 10:33

Várjuk a javaslatokat a játszótér fejlesztésére! Mennyire tartod jónak a mostani játszóteret? Melyik játszóeszközt tartsuk meg mindenképpen és melyiket cseréljük le? Mit hiányolsz a játszótérről? Mit kéne felújítani, megújítani?

Válasz

2023/06/23 - 08:18

Szuper jó lenne ha sokkal több árnyék lenne. Nyáron szinte használhatatlan a játszótér. Szuper játékok vannak nagyobbaknak és kisebbeknek is, de egy KRESZ pálya pl a Törőcsik Mari parkban elférne (ha nem is a játszótéren). Kellene WC és vizes blokk is, mert az nagyon hiányzik. Szuper lenne ha ez egy igazi vizes játszó lenne esetleg (mint a 9. kerületben a Kispesti Vizes Játszó vagy a Városligeti játszótér). Szerintem kevés a fa is kicsit. A beton focipálya borzalmas, rekortán sokkal jobb lenne, és kellene köré egy magasabb kerítés is, hogy ne a labda után szaladgáljanak a gyerekek). Szuper lenne ha esetleg megvalósítanának egy bérelhető röplabda pályát is (pl. régen a városligetben lehetett kérni hálót az egyik kávézóban a homokos pályához (le kellett adni letétet érte).

2023/07/18 - 15:54

Köszönjük a javaslatokat, a tervezők részére továbbítjuk. WC telepítése része a beruházásnak.

Válasz

2023/06/26 - 10:56

Játszótér: egyetértek, sokkal több árnyék kellen. Az elszállított mászóka/csúszda szuper volt, jó lenneh ha kb ugyanolyat kapnánk vissza. Lehetne esetleg egy-két trambulin is, azt mindig szeretik a gyerekek. WC is jó lenne, de ne Toj-toj, mert az csak a hajléktalanokat vonzza oda, gyerekkel biztos nem használnám. Inkább fizetős legyen, de kultúrált.

2023/07/18 - 15:55

Köszönjük a javaslatokat, a tervezők részére továbbítjuk. Épített WC (nem toj-toj) telepítése része a beruházásnak.

Válasz

2023/06/28 - 14:09

Ha tömören szeretném megfogalmazni, akkor szeretnék egy olyan színvonalas játszóteret, mint amilyen a Városligetben található nagyjátszótér.
Ha szeretném kifejteni, akkor azt mondom, hogy az emberek megérdemlik, hogy a játszótéren és a Feneketlen-tónál úgy általában legyen ingyenes nyilvános wc, zárható, lehúzható wc-vel, csappal, szappannal, wc papírral, pelenkázóval! Az emberek megérdemlik, hogy a játszótér éjszakára legyen bezárva, kamerával figyelve, hogy ne legyen tele a játszótér szeméttel, üvegszilánkkal, cigi csikkel! Az emberek megérdemlik, hogy ha egy játék (pl. mászóka, libikóka) elromlik, akkor ne kelljen egy évig várni a javításra! Az emberek megérdemlik, hogy a játszótér ne egy poros, homokos, kavicsos sivatag legyen a tűző napon!
Mi már egyáltalán nem járunk a Feneketlen-tóhoz, mert mindenhonnan ömlik a szemét, a játszóteret pedig le kellene dózerolni, szégyen, amilyen állapotban van!

Bejelentéseim a Járókelőn a témában:

https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/67242/tuzo-nap-es-szemet-a-feneketlen-tavi-jatszoteren
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/78292/szemetes-a-feneketlen-tavi-jatszoteren
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/79281/szemet-a-feneketlen-tonal
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/82345/feneketlen-tavi-jatszoter-kapui-tele-plakattal
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/85460/cigicsikk-uvegszilank-szemet-a-feneketlen-tavi-jatszoteren
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/86184/bezart-vizzel-elontott-es-szemettel-teli-nyilvanos-wc
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/86186/nyilvanos-wc-hianya-a-feneketlen-tonal-levo-jatszoteren
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/88757/feneketlen-tavi-jatszoter-kapuja-nem-zarhato
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/99511/feneketlen-tavi-jatszoter-elkeritett-maszoka
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/107345/cigicsikk-uvegszilank-szemet-a-feneketlen-tavi-jatszoteren
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/107346/feneketlen-tavi-sivatagos-jatszoter
https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/110684/feneketlen-tavi-jatszoter-masodik-maszoka-is-szetesik

2023/07/18 - 16:04

Köszönjük a javaslatokat. Jelen beruházás keretében csak kisebb léptékű játszótér felújításra van lehetőségünk. Épített WC létesítése része a projektnek. A játszótér felújítását, nem megszüntetését tervezzük. A park üzemeltetését a BKM Zrt végzi. Üzemeltetési hiányosságot, vagy berendezés meghibásodást ügyfélszolgálatukra javasolunk bejelenteni: ugyfelszolgalat@fokert.hu. Illetve erre is használható a BP Fatár applikáció.

Válasz

2023/07/21 - 11:16

Szuper lenne egy kültéri pelenkázós pad. A Marczibányi téri játszótéren láttam ilyet, töltenē fel róla fényképet, ha van hova. Ha nincs túl hideg, nagy előnye egy beltéri pelenkázóval szemben, hogy nem kell a nagytesókkal fölkerekedni, és elmenni, sorbaállni.
Hasznos lenne még piknikasztal, szülinapozáshoz.

2023/12/19 - 08:07

Köszönjük javaslatait, amiket továbbítunk a tervezőknek.

Válasz

2023/12/18 - 22:43

Általában véve igaz a játszóterekre a korábbi hozzászólásokban megjelent igény: a kultúrált mosdók, wc-k kialakítására. További észrevételem lenne, hogy nem csak árnyékolásra, hanem fedett nyitott terekre is szükség lenne. A játszóterek esős időben is lehetőséget nyújthatnának a gyerekeknek a játékra. Fedett terek alatt annak tetejéről levezetett esővíz használható lenne különbőző játékokra... (csatorna vízelvezetés, vizimalom stb...) ezzel nevelve kicsit a gyerekeket a természettel együttélésre. A "rossz idő" új játékoknak adhatna teret.

2023/12/19 - 08:13

A beruházás keretében automata illemhelyet telepítünk a játszótér szomszédságágában. A beruházás korlátozott költségvetését elsősorban játszóeszköz fejlesztésre és nem parki építmények telepítésére javasoljuk fordítani. Vizes játszóeszköz telepítési javaslatát továbbítjuk a tervezőknek, de ezen eszközök leginkább a nyári kánikulában és nem esős napokon népszerűek, vízellátásukat parki vízhálózatról célszerű biztosítani.

Válasz

2023/12/21 - 11:02

Ezek a tervek nem jelentenek előrelépést a jelenlegi helyzethez képest. Az elsődleges feladat WC telepítése lenne, ez sokkal fontosabb, mint bármilyen újabb játék. A játékoknál a fiatalabb korosztály számára eddig is megfelelő volt a az ellátottság, a nagyobb gyerekek számára kellene a színvonalat növelni - itt elsősorban pin-pong, labdajátékok jöhetnek szóba. Ezekhez kellene pályát és eszközöket biztosítani. A játszótérre virágágyást tenni teljesen abszurd, különösen ezekkel a mérgező növényekkel. Látott már gyereket, akinek ez eszébe jutott? Bőrirritációt okozó növények játszótérre? Több árnyékra is szükség lenne, az árnyékolók elhelyezésénél felhívnám a fugyelmet arra, hogy a nap nem merőlegesen süt a földre, az árnyék nem a napvitorla alatt van!

2024/02/14 - 08:24

A játszótér mellett automata illemhelyet létesítünk a projekt keretében. Nem értünk egyet véleményével, játszótéren is van helye virágzó zöldfelületnek a kerítésen belül. Mérgező növényeket természetesen nem telepítünk. A játszótér arra is helyszín, hogy a gyermekek a "természettel" találkozzanak. További árnyékolók telepítése szerepel terveinkben, valamint fákat is ültetünk, hogy távlatban azok biztosítsanak árnyékot. Kosárpalánk felújítására sort kerítünk, ping-pong asztal telepítésre jelen beruházás keretében nem kerül sor.

Válasz

2023/12/21 - 23:40

A foci/kosárpálya fejlesztéséhez: biztonságosabb, puhább burkolat, magasabb kerítés lenne szükséges

A járgányokat (kismotor, roller, futóbicikli) továbbra sem lehet használni a játszótér területén, ha marad a kavicsborítás.

Játékok telepítése: hasznos lenne, amit minél több gyerek tud használni. Pl. A trambulin nem ilyen és balesetveszélyes is, de a fészekhintába egyszerre többen is be tudnak ülni.

Mosdó (akár fizetős is) szükséges a kerítésen belül, kifejezetten a játszóterezőknek.

2024/02/14 - 08:29

A kosárpalánkokat felújítjuk, sajnos a labdapálya burkolat cserének költsége meghaladja a projekt anyagi kereteit. A játszótér tó felőli bejáratánál szilárd burkolatú fogadó területet alakítunk ki. Nem célunk a játszótér egészének szilárd burkolattal való borítása. A trambulin telepítést visszajelzése alapján elvetettük, fészekhinta és további 3 új eszköz telepítésre sort kerítünk. A módosított terveket az oldalra feltöltjük.

Válasz

2023/12/24 - 08:56

Tisztelt BFFH Tájépítészeti Osztály! Szeretném kérni, hogy fontolják meg azt, hogy magyar gyártmányú játszóeszközöket szerezzenek be. Számomra nagyon fontos a környezetvédelem és azt gondolom, hogy a szállítástól eredő ökológiai lábnyom csökkenthető lenne. Például a Múzeumkert vonatos tematikájú játszóterét is magyar játék gyártó készítette (a játszóeszközök tervezője és kivitelezője az ASAPA Alkotócsoport volt). Az árakat nem ismerem a piacon, de jó lenne ezt a szempontot is mérlegelni. Biztos többféle árszint van, de látva ezt és más magyar gyártók termékeinek minőségi munkáit, szerencsére az elmondható, hogy már Magyarországon is vannak magas minőséget képviselő gyártók, amik egyértelműen elérik a jelen terv változatokban szereplő játékgyártók által képviselt szintet. Köszönöm!

2024/02/14 - 08:34

Tisztelt Szécsi Katalin! Köszönjük javaslatát. A beruházás költségvetése sajnos nem engedi meg, hogy a egyedi tervezésű játszóeszközöket telepítsünk. De terveink szerint 4 új, jól használható játszóeszközzel (fészekhinta, körforgó, vizes játék, kisgyermek mászóvár) gazdagítjuk a terület kínálatát. A beruházás kivitelezője közbeszerzrés keretében kerül kiválasztásra, nincs lehetőségünk előírni hogy pontosan kitől szerezze be a terveken szereplő eszközöket. És nem is célunk az árverseny korlátozása, mivel feladatunk a költségvetési forrásokkal való takarékos gazdálkodás.

Válasz

2023/12/29 - 08:52

Ismételni tudom az előttem szólókat. Szeretnék árnyékos részeket, ez persze nyáron lényeges. Ivókút is jó lenne, de olyan kialakítású, ami könnyen kezelhető és gazdaságosan működik. Egy wc szerintem is hiányzik (fizetős,mert természetesen semmi sincs ingyen)
sajnos az egész parkban nincsen. A játékok legyenek több korosztálynak valók, kicsik, nagyok egyformán élvezhessék. Klassz lenne ügyességi játékok, mászókák, ami eddig is volt nagyon élvezik a gyerekek, de esetleg lehetne több. Mindezek mellett a magas kerítés és zárhatóság is fontos lenne, hogy ne tudják megrongálni éjszaka a parkot és persze a tisztasága is megmaradjon. Köszönettel!

2024/02/14 - 08:38

Ivókút korábban volt a játszótéren, a terület használók kérték, hogy kerüljön ki mert voltak akik mosdásra használták. A játszótér bejáratához közel van ivókút. De terveink szerint 4 új, jól használható játszóeszközzel (fészekhinta, körforgó, vizes játék, kisgyermek mászóvár) gazdagítjuk a terület kínálatát. A kerítés magasítása nem szerepel terveink között, ezt sem költségvetési sem közpark arculati szempontból nem tartjuk indokoltnak. A játszótér esti zárására nincs kapacitása az üzemeltetőnek. Nem is tapasztaltunk eddig szándékos rongálásokat, de ha előfordul az eszközök javításáról gondoskodunk.

Válasz

2024/01/01 - 18:28

A közzétett pdf-ekből sajnos nem derül ki sok minden. Eleve az „A” változat 24 oldal a „B” csak 7. Az egyiken a 4.sz melléklet hiányzik. Így mi értelme van kiadni?

Szóval csak általánosságban tudok hozzászólni. Ne legyen ez a mostanság divat gumiburkolat. Ahogy nézem a terv itt kaviccsal tervez. Az jó. Az utak felől, főleg a Villányi felől legyen jó sok fa, és cserje, hogy lefogja az út zaját.

A növénylabirintus jól hangzik csak nem tudom elképzelni, hogy hosszú életű legyen. Van rálátásom egy felújított parkra, játszótérre ahol virágokat ültettek. A gyerekek keresztül rohangálnak rajta, szülők nem szólnak rájuk. Ki van taposva. Akkor egy olyan helyen ahol az a terv, hogy direkt ott menjenek a gyerekek nem hiszem, hogy sokáig bírná. Szerintem nem kell a közvilágításhoz nyúlni, de ha mégis akkor legyen betartva a Budapesti Világítási Mestertervben foglaltak. Meleg fehér fényű lámpák, nem max fényerőre állítva.

Az egyik terv mellékletében szerepel egy fafelvételi adattábla. Máskor lehetne a magyar neveket is használni, de így is észrevettem egy hibát. Van a parkba egy pár, de itt a tervezett területen is egy mirigyes bálványfa. Most lenne lehetőség az eltávosítására. De sajnos „Beavatkozással közel maximális életkor” kategóriát kapott. Szerintem az inváziós mivolta miatt (Egész Bp. tele van a sarjaival, ami irtása sok időbe és pénzbe kerül a főkertnek) „Sürgősen lecserélendő” kategóriába kellene helyezni és szakszerűen eltüntetni, hogy később se hozzon hajtásokat.

A wc-t már említették a többiek is. Viszont amennyiben fizetős, mindenképp olyan kell amin lehet kártyával fizetni, esetleg, de nem helyette, ami már régóta a levegőben lóg, QR kódos (utalásos) fizetési megoldás.

2024/02/14 - 08:58

Sajnáljuk ha a tervek nem voltak jól értelmezhetőek. A visszajelzések alapján módosított terveket is feltöltjük az oldalra, bízunk benne, hogy azok értelmezése könnyebb lesz. A felújítás csak a játszótétre vonatkozik jelenleg. Ezzel párhuzamosan zajlik a Villányi út felőli pihenőparki rész tervezése, melynek felújítására az év második felében kerülhet sor. Megvizsgáljuk a lehetőségét a védőfásításnak. A játszótéren (elsősorban árnyékolás és zöldfelület növelés miatt) 4 fa telepítését tervezzük. Észrevétele alapján a növénylabirintust elvetettük. A közvilágítás fejlesztése nem szerepel terveinkben.
Nem tervezünk fakivágásokat a beruházás keretében, mivel balesetmegelőzési okból erre nincs szükség. A bálványfa valóban invazív gyomfa, de ha már megnőtt zöldfelületi értéknek tekintjük. A terjedését a parkfenntartás keretében nem fogjuk engedni.
Javaslatára a területen tervezett automata illemhelyen a kártyás fizetés lehetőségének biztosítására figyelni fogunk. A QR kódos fizetés lehetőségét megvizsgáljuk.

Válasz

2024/01/16 - 03:24

Magam részéről szívesen üzemeltetném a nyílvános illemhelységet, Fogyatékkal élő kollegákkal. Ezek a 40 - 50+-os emberek nehezen találnak munkát. Ha van a projektben Wc, Zuhanyzó, pelenkázó, mosási lehetőség, zuhanyzó, nyereségessé is tehető, erre építettem a vállakozásomat, szívesen együttműködöm az önkormányzattal ez ügyben. Illemhelység ügyben ez segít a lekosságnak, a fogyatékkal élőknek, és a hajléktalanoknak, lehetne ez Magyarország első ilyen jellegű nyílvános Wc-je.

2024/02/14 - 09:00

Köszönjük jelzését, de automata illemhely telepítését tervezzük a területen.

Válasz

2024/03/24 - 20:34

Kikerült egy új terv az egész parkra vonatkozóan. Az alábbi észrevételem lennének:

A terv céljai között szerepel a zöldterület fejlesztése, biodiverzitás növelése és ezek mellett közparki funkciók. Ezért kérném, hogy a közvilágítás megújításánál figyeljenek ezen szempontokra. Ez egy park. Nem kell túlvilágítani. Nagyon fontos, hogy olyan ledek kerüljenek kihelyezésre amik nem tartalmaznak kék fényt. Erre több megoldás van. Vagy az optika szűri meg, vagy pc amber nevű ledeket helyeznek ki. Egy relaxációra való parkban fontos, hogy relaxálni lehessen. Az éjszakai kék fény sajnos nem tesz jót az élőlények köztük az ember és állatok cirkadián ritmusának, gátolja a melatonin hormon termelését ami nagyon sok élettani folyamatban szerepet játszik, felel a megfelelő alvásért is. A közzétett dokumentumban szerepelt, hogy tervben lehet a park éjszakai lezárása. Amennyiben ez a verzió valósul meg záráskor le kell kapcsolni a világítást is, ezzel kis nyugalmat adva az élőlényeknek, nem mellesleg energiát is lehet vele spórolni. Amúgy a közvilágítás nem növeli a közbiztonságot. Elég megnézni a bűnügyileg fertőzött területek (pl.:Blaha) mind ki vannak világítva. Ajánlom mindenkinek a rendőrség bűnügyi térképét. Látszik, hogy a parkban nem nagyon van bűntett, ellenben a Móricz Zs. körtén van Újbuda központnál (ott se sok).

Eltávolítják az idegenhonos, invazív fafajokat különösképp a mirigyes bálványfákat?

Jó lenne ha nem lenne a park teljes része szilárd burkolattal ellátva. Minél több burkolatlan rész kellene. A járófelületek a főbb irányok kivételével legyen kavics, döngölt murva, stb.

Fontos a felújított parkban is legyen felhívva a látogatók figyelme, hogy nem szabad a vízimadarakat etetni. https://mme.hu/a-vizimadarakat-soha-ne-etessuk ha ezt ellenőriznék az se lenne probléma.

A terveken szerepel, hogy több stéget akarnak, de szerintem a minden oldal pluszban észak-keleti stég túlzás. jó lenne egy szabad vízfelület ahova az állatok, madarak vissza tudnának húzódni az emberi zavarás elől. E szempontból jó lenne ha ezen részeken maradna a kerítés a tó mellett. Ugye a terv célja a ökológia, biodiverzitás megtartása is. Ezt fel kell mérni, de talán erre a funkcióra jó lenne a déli rész (oda nem kerülne stég), úgyis arra van a zajos forgalom, az emberek jobban szeretnek a csendesebb helyen sétálgatni.

A teniszpályákra 3 változatot terveztek, én a C-t támogatnám.

Jó lenne ha a kutyafuttató megmaradna az eredeti helyén. Szerintem nem a legnyugodtabb részét a parknak (távolabb a tó forgatagától) kellene a kutyafuttatónak odaadni.

A futókör csupán 60 méterrel lenne hosszabb. Ennyi távolságért megéri, hogy plusz öt helyen fogja keresztezni a gyalogútvonalakat, ezzel újabb konfliktus zónákat létrehozva? Bár kétség kívül van olyan előnye, ha a tó nyugati részéről levezetik, hogy ott nyugodtabban lehetne sétálgatni.

Jó, hogy kiviszik a parkolókat a parkból, de ennek csak akkor van értelme, ha a szállítmányozáshoz szükséges területen kívül eltávolítják a szilárd burkolatot, ezzel növelve a zöldterület nagyságát.

Elég nagy területre van tervezve csepegtető öntözés. Ez több okból sem jó ötlet. A költségbecslés részen az szerepel, hogy ez 117 millió forintba kerülne. Illetve, jól nézem, hogy a park majdnem felén lenne tervben az öntöző rendszer? Ez nagyon sok! Emiatt az egész parkot fel kellene túrni. Ráadásul ezt üzemeltetni kell, javítani ha elromlik. Olyan növényeket kellene ültetni amit nem vagy csak eseti szinten kell öntözni. Nem szabad olyan növényt ültetni ami öntözés nélkül elhal.

A tervben lévő park elkerítésnél át lehetne gondolni, hogy a déli tó résznél legyen inkább a határ (maradjon meg a mostanihoz hasonló kerítés azért), így zárás után is lenne egy kis rész ahol a víz közelébe lehetne menni.

Mire terveznek 150 millió forintot zöld irtásra? Felújításként van reklámozva, a költségtervezetben meg inkább minden (járdák, zöld, stb) eltüntetése és új létrehozása szerepel.

Érkeztek észrevételek is. Ott az szerepel, hogy a BFFK-VT szerint túl szigorú Újbuda fás szárú növényekről szóló rendelete, mert a beteg, balesetveszélyes fák pótlását is egyenértékűként kezeli az egészségesekével. Ez miért is baj? Ha nem így lenne elég lenne megmérgezni a fákat és máris nem kellene pótolni őket.

Nem támogatják továbbá a zárt kutyafuttatót, mert állításuk szerint az integrált parkok működnek. Ez így nem teljesen igaz. Azért tud működni több helyen mert sok a hely pl.: Hajógyári sziget, Pünkösdfürdő park, de ez egy kisebb hely. Nem igazán van ellenőrizve, hogy tényleg behívható-e a kutya. Elég egy ilyen helyre kiállni és hallgatni, hogy mennyien szólnak a kutyájuknak az meg rájuk se figyel, csupán azért nincs konfliktus mert ezeket a területeket elkerüli a többi parkhasználó.

2024/03/27 - 15:37

"Amúgy a közvilágítás nem növeli a közbiztonságot." – ez egyszerűen nem igaz, sőt, a nők biztonságérzetét is növeli, ld.:
• Valentine. G.: Women’s Fear and the Design of Public Space. Built Environment, Vol. 16, No. 4, 1990, pp. 288–303.
• Tien, J.: Street Light Project. U.S. Department of Justice, 1979.
• Trench, S., T. Oc, and S. Tiesdell.: Safer Cities for Women: Perceived Risks and Planning Measures. Town Planning Review, Vol. 63, No. 3, 1992, pp. 279–293.

A kék fénnyel kapcsolatos javaslatokat viszont támogatom.

2024/03/27 - 20:55

Szia!

Ugye mindenről van már kutatás pro és kontra. Amiket behoztál elég régi kutatások. Amiket én találtam azok vagy nem ítélnek se pro vagy kontra, vagy éppen azt mondják, hogy nem látnak összefüggést. Bizonyos bűncselekménytípusoknál pedig pl.: autófeltörés megfigyelték, hogy ha egy utcában áramkimaradás volt, nem csökkent a feltörések száma csak azokra az utcákra terelődtek át ahol megmaradt a közvilágítás.

Én azt veszem észre, hogy a frissebb kutatások inkább a nem javítja a közbiztonságot irányba tartanak. Hajlok efelé, saját tapasztalatból is. Budapest veszélyesebb környékei mind ki vannak jól világítva. Pl.: Blaha. A rendőrség bűnügyi térképén az elmúlt 60 nap bűneseteit lehet megnézni. A teljesen jól kivilágított és nem messze lévő Móriczon vannak bűnesetek, még a Feneketlen tónál kb nulla.

Való igaz amit mondasz, hogy a SZUBJEKTÍV biztonságérzetet növelheti a nők körében. Én azt kívánom, hogy olyan városban élhessünk ahol objektíve biztonságban van az ember nemre, korra való tekintet nélkül. Szubjektív biztonságérzetet más módszerekkel is lehet javítani. Például ha egy parkot sokan használnak, nem üres. Mivel a tervből én azt szűrtem le, hogy estére zárni akarják, nem fordulhat majd elő az, hogy egy nőnek egyedül kelljen átsétálnia rajta. De természetesen én nem a közvilágítás ellen vagyok, csak hogy legyen észszerű, tehát ha például zárva van és nem lehet bent senki akkor felesleges világítani, hisz nincs kinek.

De abban biztos egyetértünk ami a kék fényt illetni, hogy annak nincs köze a biztonsághoz.

Literature study: The effects of reduced public lighting on crime, fear of crime, and road safety 2019 Pia Struyf, Prof. Dr. Els Enhus, Dr. Tom Bauwens, Prof. Dr. Lucas Melgaço

Suk, J. Y., & Walter, R. (2018). Street Lighting and Public Safety: New Nighttime Lighting

Chalfin, A., Kaplan, J. & LaForest, M. Street Light Outages, Public Safety and Crime Attraction. J Quant Criminol 38, 891–919 (2022)

2024/05/02 - 13:50

Köszönjük észrevételeit. A terület közvilágításával kapcsolatos javaslatait hasznosnak tartjuk, a továbbtervezés során figyelembe vesszük. A gyomfák eltávolítása, helyén telepített zöldfelületek kialakítása része lesz a fejlesztési terveknek. Ez alól kivételt jelenthet, ha egy-egy spontán betelepült fa szép és egészséges fává cseperedett. Kritikai észrevételeit a stégek tekintetében a továbbtervezés során figyelembe vesszük.
A teniszpályák fejlesztése és fenntartása nem fővárosi kompetencia, ezzel kapcsolatban csak javaslattételi lehetőségünk van a Magyar Állam irányába.
A futókör áthelyezésével célunk nem első sorban a hosszabb futóútvonal kialakítása, hanem a tó menti zavarásmentes gyalogos sétány biztosítása.
Természetesen a parkolás rendezés esetén a területen lévő intézmények kiszolgáló forgalma számára biztosítjuk a behajtást.
Reprezentatív zöldfelületek kialakításának és fenntartásának az öntözőhálózat fejlesztése is fontos része. Természetesen a megvalósításra ütemezetten, a meglévő növényzet, elsősorban a fák gyökérzetének védelmével kerülhet csak sor. Az automata öntözőhálózat üzemeltetése lényegesen költséghatékonyabb mint a kézi öntözésnek. Köszönjük a kutyás használattal, elkerítéssel kapcsolatos észrevételeit. A továbbtervezés során figyelembe vesszük.

Válasz

2024/03/27 - 15:27

A Villányi út felőli fogadótér kiviteli vázlattervei:

1. Az elnyújtott lépcsőknél nem létezik szörnyűbb dolog – egyszerűen nem jön ki a lépés. Javaslom, hogy helyette normál lépcsőt építsenek.
2. A deck pihenőfelületre a 2-es változatot javaslom, hogy jobb kapcsolatot teremtsen a tó felőli sétánnyal.
3. Javaslom a Brenner János-szobor áthelyezését a Villányi út felé (2-es változat), hogy nagyobb távolság lehessen a tőle jobbra található két pad között.
4. "A gyepfelületén lévő díszkút elbontásra, áthelyezésre kerül" – most akkor melyik? Ha elbontásra: nem tudom megítélni a helyességét, de legalább indokolják meg. Ha áthelyezésre: hova?
5. Miért van az 1-es verzióban eggyel kevesebb fa?
6. Javaslom, hogy a meglévő aszfaltjárda burkolata legyen vízáteresztőre (de az akadálymentesség érdekében stabilizáltra) cserélve.
7. Lehetőség szerint minden legyen akadálymentes, de legalább babakocsis rámpák legyenek a lépcsőknél (azok szélességének egy részében).

2024/05/02 - 11:37

Köszönjük észrevételeit.
A lépcsőknél javaslata alapján a tervezők figyelmet fordítanak a lépéstávolságok tartására, illetve a lépésváltásra a pihenők utáni fellépéseknél. A terveket ezek alapján pontosítjuk.
Javaslatát a 2-es változat féle deck pihenőfelületre rögzítettük, a vélemények összesítésénél figyelembe vesszük.
A Brenner szobor áthelyezésére az időközben lezajlott egyeztetések alapján nem kerül sor.
Az ivókút a helyén marad.
Köszönjük jelzését a fával kapcsolatban, a tervlapot javítjuk.
A beruházás nem érinti az aszfalt járdákat. Az esővíz helyben tartásának céljával egyetértünk, ez történhet vízáteresztő burkolat kialakításával vagy az esővíz zöldfelületre vezetésével.
Sajnos a terepadottságok nem teszik lehetővé a pihenőtér akadálymentes kialakítását. Ez csak sok rámpával, jelentős zöldfelület csökkentéssel, az eredeti térszerkezet jelentős módosításával lenne megvalósítható amit nem támogatunk.

2024/05/03 - 16:29

1–2. Köszönöm szépen!
3–4. Köszönjük a tájékoztatást.
5. Köszönjük!
6. Rendben!
7. Értem. A Magyar Ifjúság Szabadságfrontja-szobor előtti sétány három lépcsőjét, illetve a partra vezető lépcsőt minimális tereprendezés után nem lehetne rámpával kiváltani? De babakocsis rámpákra mindenképp szükség lenne, és nem is foglalnának el plusz helyet, integrálni lehet őket a lépcsőkbe.

Válasz

2024/03/31 - 13:52

Tisztelt Cím,

Örömmel hallottam, hogy a Feneketlen tavi park fejlesztésre kerül. Kifejezetten örültem a futópálya bővítésének. Két javaslatom lenne melyre szerintem nsgyon nagy igény lenne jelenleg is. Az első és talán legfomtosabb, hogy jelenleg egyetlen köz wc sincs a park területén. Javasolnám, hogy a park több pontján is legyen köz wc kialakítva lehetőleg fizetős formában ezzel is védve az állapotát (plusz pont ha ez kártyával is megoldható). A másik javaslatom a pesti alsó rakparton is telepítésre került grillezők alkalmazása.

Üdv,

Zagyva Márton

2024/05/02 - 11:53

Köszönjük javaslatait. Javaslatunk szerint nem bővül a fotópálya, hanem új nyomvonalra kerülne a Hemingway étterem mögötti részre a tótól és a sétaúttól elkülönült nyomvonalon. Új automata illemhely jelenleg zajlik a játszótér melletti területen. Tűzrakó hely telepítése nem szerepel a koncepciótervben. Nem érzékelünk erre jelentős használói igényt.

Válasz

2024/04/05 - 12:49

Tisztelt Tervezők!
Mint Edömér utcában öt évtizede lakó véletlenül ma akadtam erre a park felújítási tervezetre. (A játszótérről tudtam), Így annak részletes tanulmányozása nélkül írom soraimat
A park szerintem viszonylag rendben van, a fű sajnos nem bírja a használatot, az automata öntözőrendszer gyakran az úttestet öntözi, , a látogatókat sajnos nem sikerül megváltoztatni (kulturált viselkedés -tisztaság , szándékos rongálás elkerülése.. A gyalogos sóderes utak gödrösek, esőben pocsolyák és a sóder tölti fel a tavat, mert arra lejt, gyalogosok és csapadék is ezt segíti. A rendszeres megelőző karbantartás hiányos (pld kondigépek csapágy lötyög, korlátok,korrózióvédelem, és hasonlók, nem utólag amikor már kiabál a hiba..)
"Szolgálati járművek", kisteheratók rendszeres használják (pld napi szemétgyűjtés, fásítás,) - nem erre voltak tervezve,,, Nekem valamikor azt mondták, hogy zöld területben lévő műtárgyat is 8 t tengelynyomásra kell tervezni, mert egy teherautó bármikor arra tévedhet.. (elnézést, de gépészmérnök vagyok)
PARKOLÁS több évtizede (Bartók B felújítása) javasoltam, hogy a teniszpálya alatt és színpad alatt parkolót lehet létesíteni . A teniszpálya a Villányi útnál az úttest szintje alatt van, tehát itt a pályák kb 3 m megemelésével (nem gödör ásással) Fadrusz utcából egyszerűen megközelíthető nagy parkoló létesíthető, akár bérelhető helyekkel is, és a sport funkció változatlanul megmaradhat, esetleg a mostani parkolórész feletti területtel még bővülhet is.. acél- vagy beton szerkezet. A Park színpadnál szintén volt egy lyuk, ami felett a színpad maradhatott volna, mára betemették, lebetonozták, pedig a behajtó út meglévő a Tas vezér utcából, ma is használatban.
Az étteremhez vezető zsákutca parkolásának rendezése (magánterület? hol a határ, akkor miért kap pld közvilágítást.. stb., ha nem akkor miért nem szednek parkolási díjat..), annak tisztántartása..??
A teniszpálya gépkocsi be-ki hajtás és a közlekedési lámpa helyének , stb jogi tisztázása (pld ha Fadruszban piros, de a lámpát már elhagyva fordul a Bartókra, vagy Bartókról É-ról behajt a pályára - honnan egyirányú az utca?
A zöld terület kialakításakor célszerű lenne az Kosztolányi Dezső tér erre felé részével való szinkronizálása (pld ott van egy szint alatti WC - évtizedek óta használaton kívül.., vagy gyalogos út nyomvonalak stb.
Szép napot
Üdvözlettel:
Kéri Pál

2024/05/02 - 12:38

Köszönjük észrevételeit. Az parküzemeltetéssel kapcsolatos észrevételeit továbbítjuk az üzemeltető részére.
A teniszpályák állami kezelésben vannak, azok üzemeltetése, fejlesztése, a gépkocsi ki és behajtás rendezése nem Fővárosi feladat.
A park területén nem tervezzük felszín alatti parkolók kialakítását hosszútávon sem, mivel az a teljes értékű zöldfelületek csökkenését eredményezni. A park közösségi közlekedéssel nagyon jól megközelíthető. A hosszútávú fejlesztés a parkon belüli parkolás csökkentésével számol. Nyilván ezt egyeztetni szükséges a területen működő intézmények (Hemingway, parkszínpad) üzemeltetőivel.
Egyetértünk azzal, hogy a park fejlesztését a szomszédos területek használatával, azok felújításával összehangoltan kell megvalósítani

Válasz

2024/04/06 - 19:52

Elnézést "a véletlenül akadtam" megjegyzésemért : az április 3.-i Ujbuda XI. kerületi lapja 2. oldala tartalmazza az infót a park megújításásról, de csak 5.-én került a postaládámba és csak este néztem bele

Válasz

2024/04/08 - 16:56

A napokban értesültem az Újbuda újságból a Feneketlen-tó körüli park megújításáról. Megnéztem a Fogadótér kialakításával kapcsolatos tervlapokat, ezzel kapcsolatban mondok véleményt.
A két változat hasonlít egymáshoz abban, hogy egyik sem oldja meg a Villányi útról a tóhoz való akadálymentes lejutást. Pedig az ehhez szükséges terület bőségesen rendelkezésre áll!
Hiányolom, hogy a 2-es változat csupán szövegesen említi a Boldog Brenner János szobor áthelyezését - amivel egyébiránt határozott ellenvéleményem van -, de a helyszínrajzon nem mutatja be a tervezett új helyét. Egyébként sem tervez egyik változat sem markánsan új elemeket, mégis az 1-es változat pl. bemutatja a "deck pihenőfelület" tervezett helyét. Ezt megtehetné a 2-es változat is a szoborral. A középen lévő szökőkút megszűntetését sem érzem indokoltnak.
A Brenner szoborról még annyit, hogy ő ciszterci szerzetes volt, mártírhalála bőven szobrot érdemel, elhelyezése a ciszterci templommal szemben kiváló ötlet volt. Áthelyezését nagyon alaposan meg kellene tudni indokolni!
Tisztelettel várom szakmai vélekedésüket.
Török Tamás, Edömér utcai lakos

2024/05/02 - 12:42

Köszönjük észrevételeit. Sajnos a terepadottságok nem teszik lehetővé a pihenőtér akadálymentes kialakítását. Ez csak sok rámpával, jelentős zöldfelület csökkentéssel, az eredeti térszerkezet jelentős módosításával lenne megvalósítható amit nem támogatunk.
A Brenner szobor a területen belüli áthelyezése merült fel a Villányi út irányába való kismértékű kelmozdításával. Ezt az ötletet az időközben tartott egyeztetések alapján elvetettük.

Válasz

2024/04/09 - 16:37

Lelkesen néztem át a terveket, általánosságban nagyon tetszik, így csak azt a pár pontot emelem ki, ahol a véleményem nem 100%_osan támogató.

- A két alternatíva közül semmiképp sem támogatnám, hogy a futókör kettéváljon, és a régi nyomvonal is fennmaradjon, mint a 2-es javaslaton látszik. Felhasználói szempontból nem látom jogosultságát.
- A város szinte legjobb közösségi közlekedésével rendelkező belvárosi csomópontjánál abszolút reális elvárás a parkolóhelyek csökkentése, még a teniszpálya látogatóinál is, így ott a C verziót tartom egyedüli racionális megoldásnak. Aki látogatóként nem tud a Móriczra kocsi nélkül bejönni, az ne jöjjön ide.
- A Hamzsabégin is azt látom, hogy a kutyafuttatók sáros dagonyagettói mellett a zöldfelületen futtatják a legtöbben a kutyáikat, így ott is szép lassan kikopik a fű. Így egyszerre vesz el területet a parkból a kutyafuttató, de teszik nem hivatalos kutyafuttatóvá a sétány egyes részeit. (Ld. még a Feneketlen tónál a mackó és a komposzt közötti saras területet.) Ezért leginkább az integrált kutyafuttatót tudnám támogatni (vagy a kutyafuttatás szabályainak betartatását).
- Nem tudtam kiszűrni a pontos részleteket, lehet foglalkoztak vele: a játszótér akadálymentes (babakocsi) megközelítése kulcs, a mackó előtt ezért van kitaposva a lépcső mellett, mert kényelmesebb arra menni, mint a meredek rámpán.
- Kerítést semmiképp sem támogatnák a park körül, úgy érezném elzárnának a parktól. Éjszaka is gyakran sétálok át rajta.
- A vízkapcsolat erősítése abszolút jó - de elsőre kicsit soknak érzem a stégeket. Szeretem, ahogy télen a vágott nád felett látni a tavat, majd az év folyamán szép lassan elbújik több szakaszon - a vízkapcsolatnál is erősebb a természet önállóságának élménye. Én az észak-keleti kunkorhoz tervezett hosszú stégszakasz indokoltságán gondolkoznék el.

Sok sikert a munkához!

2024/05/02 - 13:20

Köszönjük észrevételeit. A futókörrel, teniszpályákkal, kutyás használattal, teljes körülkerítésének elvetésével kapcsolatos véleményét rögzítettük a továbbtervezés során figyelembe vesszük.
A játszótér felújítás idén nyáron megvalósuló üteme keretében szilárd burkolatú gyalogtat alakítunk ki a pihenőtér irányából amin a játszótér kényelmesen megközelíthető.
A stégek számának csökkentésére, a természetközeliség erősítésére vonatkozó javaslatát, a tóval párhuzamos észak-keleti oldalon lévő stég szükségességét firtató véleményét is rögzítettük. Ezekkel a terület továbbtervezése esetén foglalkozunk érdemben.

Válasz

2024/04/21 - 08:25

Elődeink által tervezett zöldfelületek csökkentését nem tartom jó ötletnek.A környéken három gimnázium diákjainak tartanak rendszeresen szabadtéri tornaórát
és futás előtti bemelegítést azon a területen,ahova kutyaparkot terveznek.Jelenleg is a Bartok Béla út felőli részen található a kutya sétáltató.A Park metróval és alacsony
padozatu villamossal elérhető,nem kell plusz parkolót kialakítani.A tervezett kutyapark túl közel van a lakóingatlanokhoz és a Park Szinpadhoz.

2024/05/02 - 13:23

Köszönjük észrevételeit! A park zöldfelületeinek védelem, lehetőség szerint növelése elsődleges szempontunk. A javasolt új kutyafuttatókkal szembeni ellenvéleményét rögzítettük. Egyetértünk azzal, hogy közösségi közlekedéssel jól megközelíthető a park, ezért sem indokolt parkolófunkció fenntartása a területen.

Válasz

2024/04/25 - 21:50

A terveken szereplő kutyafuttatókat jó lenne ismét átgondolni. A Tas vezér u-i Társasházhoz annyira közel kerülne, hogy az ottlakók nyugalmát veszélyeztetné. Volt már rá példa, hogy a kutyákat a Házhoz közeli helyen sétáltatták, és a zaj, a hangos ugatás miatt a Tulajdonosok többször panaszkodtak.

2024/05/02 - 13:24

Köszönjük észrevételét, a új kutyafuttató kialakításával kapcsolatos ellenvéleményét rögzítettük.

Válasz

2024/04/26 - 17:27

A "szolgálati" - karbantartó járművek (napi szemét gyűjtés, zöld hulladék szállítás, színpad, szökőkút be- kiemelés és karbantartás, nádaratás, stb.?
parkolása hol lesz? ma már TÖBB helyen kitapostak helyeket és útvonalakat.
A várhatóan megnövekedő látogatói létszám megnövekedő szgk. forgalma hol fog parkolni? A mostani meleg hétvégi tavaszi napokban délutánonként szabályosan már nem lehet megállni az ottlakóknak sem..
A kondigépek közvetlen közelében kerékpár-robogó parkoló kell, most robogó rendszeresen a gumin, kerékpár a füvön parkol (sóderes gyalogút 1 m, szilárd gk. út kb 10 m..)
Park zöldhulladék gyűjtő és tároló helye, valamint a lakóssági komposzttáló változatlan marad? (volt színpad gazdasági bejárat)
Kutyafuttatót nagyon kevesen használják - nem csak itt, Pórázon és a nélkül viszont gyakran több a kutya, mint a gyerek a füvön és az utakon
A zöld terület "strapabíró képességét" hogyan fogják biztosítani? Eddig nem sikerült, nagy felületek rendszeresen kikoptak a normális használattól is... bár automata öntözőrendszer is üzemelt és évente pótolták.

2024/04/27 - 13:17

Az előttem szólóval teljesen egyetértek, hogy a jelenlegi Kutyafuttatót a park túl oldalán ,nagyon kevesen használják. Közvetlenül az érintett terület melletti házban lakom, az ablakom erre a területre néz. A kutyások eddig is a zöld területre vitték és viszik jelenleg is a kutyáikat, sokszor a házunkhoz tartozó ( magán) területre hozzák az ebeket elvégezni a dolgukat. Többször kellett felszólítani őket, hogy szedjék össze az ürüléket. Tavasztól őszig a szomszédos iskolák és a kollégium diákjai erre a területre jönnek sportolni, mozogni, friss levegőn lenni, rajtuk kívül a kerületi 60+ klub csoportjai is rendszeresen itt tornáznak, Tai Chi csoportok itt gyakorolnak illetve hétvégeken és nyáron egész nap a családok, fiatalok, idősek ide teszik le a pokrócukat , takaróikat, hogy a fák alatt pihenjenek, hűsöljenek. A parkolás így is nehezen megoldható a környéken. A zöld felület csökkentése az autók javára és a kutyák számára ( akiket a gazdik most is csak a zöld felületekre hozzák futtatni) nem egy fentartható város fejlődés irányába mutató , környezettudatos , jövőbetekintő gondolat.

2024/05/02 - 13:37

Köszönjük észrevételeit. A terület üzemeltetését a hogy jelenleg is a jövőben is a Főkert biztosítja a Fővárosi Önkormányzat megbízásából. Ők végzik a zöldfelületek, parki berendezések üzemeltetését is. A terület közösségi közlekedéssel jól megközelíthető, ezért sem tartjuk indokoltnak parkolóterületek fenntartását a parkban. A zö,dfelületek védelmét prioritásként kezeljük a felújítás során.

Válasz

2024/05/01 - 12:41

A jatszoteri sportpálya durva beton felülete nagyon veszélyes a gyerekeknek. Ezt olyan felületre kell fejleszteni, amin lehet elesni. A kosárlabdá palankat is ki kell cserélni., akar 2 foci kaput is betenni.

2024/05/02 - 11:57

Köszönjük jelzését. A labdapálya burkolat cseréje (pl gumi burkolatra) jelen projekt költségvetésébe sajnos nem fért bele. A kosárpalánk cseréjére vonatkozó jelzését az üzemeltetőnek továbbítjuk kérve intézkedésüket.

2024/05/02 - 17:15

Gumipályának is vannak előnyei, De labdát pattogtatni, pld kézilabda, kosárlabda? ?? A kosárgyűrű helyzete - kifelé dől és mérete is szerintem kisseb a normálisnál megnehezíti a játékot normál kosárlabdával....
Az új WC-t is letelepítették. Helye.. - utcától- közműtől távolság..?? lehet róla elmélkedni. Összehangolt munkával egyik rendszer bekötés, annak leaszfaltozása, újabb felvonulás, tőle pár m-re a másik közmű csatlakoztatás, újabb úttest bontás, újabb felvonulás a burkolat helyreállításához is... A Kosztolány Dezső téri WC üzembehelyezése??

Válasz