Kossuth Lajos utca – Rákóczi út revitalizációja

Elkészült a Szt. Rókus kápolna előtti szabadtér zöldfelület fejlesztési terve!

A Fővárosi Önkormányzat közösségi költségvetés „Több növényzet a belvárosban” projekt keretében múlt év őszén kezdtük meg a Rákóczi úton, a Blaha Lujza tér és az Astoria között található Szt. Rókus kápolna előtti aszfaltozott tér zöldfelületi fejlesztési terveinek készítését. A múlt évi lakossági workshopon elhangzottak figyelembevételével, figyelemmel a műemléki környezet értékmegőrzési szempontjaira készítettük el a zöldfelületi és közösségi tér fejlesztés kiviteli terveit.  A beruházás keretében az alábbi fejlesztéseket tervezzük megvalósítani:

  • Zöldfelület kialakítása a Szűz Mária szobor környezetében kiemelt szegéllyel, biodiverz évelőkiültetéssel, az aszfaltburkolat felbontásával, a meglévő csüngő kőris védelmével (lásd kertépítészeti tervlapot)
  • 3 db új kiemelt növénykazetta kialakítása, mely a pihenőteret elhatárolja a körúttól és az átmenő gyalogos forgalomtól.
  • Az elhatárolt pihenőtér központjában új zöldfelület kialakítása 4 db. csörgőfa és biodiverz évelőfelületek telepítésével (lásd növénykiültetési tervlapot)  
  • Új pihenőpadok telepítése a kiemelt kazetták oldalában (lásd kertépítészeti tervlapot)
  • A területre hulló esővíz visszatartása a középső növénykazettába vezetéssel és ott történő elszikkasztásával (lásd tereprendezés tervlapot és a hosszmetszeteket)
  • A rossz állapotú gyalogos aszfaltfelületek bontása, újraaszfaltozása
  • A Gyulai Pál utcán átvezető gyalogátkelő két végén a járdaszegély süllyesztése, taktilis burkolat kialakítása az akadálymentesítés érdekében
  • A zöldfelületek öntöző hálózattal való ellátása.

A beruházás célja a belső városrészben az aszfalt felületek csökkentése, a növénytelepítés és egy vonzó közösségi tér kialakítása. Ezzel folytatjuk – kisebb léptékben – a Blaha Lujza tér mentén megvalósult közterület-megújítást. A kiviteli tervek örökségvédelmi-, közmű- és közút üzemeltetői véleményezést követően kerülnek véglegesítésre. A kivitelezés indítása 2024. őszén várható.

 

Beruházó: Fővárosi Önkormányzat

Tervező: BKM Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divízió (vezető tervező: Szalkai Adrienne)

 

Letölthető tervlapok:

Meglévő állapot

Kertépítészeit terv

Növénykiültetési terv

Tereprendezési terv

Hosszmetszet